Posts

Showing posts from December 6, 2016

KENAPA TAPAK KAKI SAKIT BILA PIJAK LANTAI DI WAKTU PAGI

Image
Pernah tak, sebaik bangun tidur, bila pijak kaki ke lantai, rasa sakit telapak kaki? Saya pernah alami ini 6 tahun lepas. Alhamdulillah sekarang tidak lagi.  Meh saya kongsikan puncanya. Antara punca sakit tapak kaki adalah : 1. Radang pada tisu di bahagian tumit dan tapak kaki 2. Tekanan pada saraf di bahagian tapak kaki 3. Proses penuaan menyebabkan lapisan lemak dan tisu mula mengecut 4. Kecederaan tulang seperti retak Antara keadaan yang sering berlaku adalah keadaan di panggil ‘Plantar fasciitis‘ iaitu plantar = tapak kaki; fasciitis = radang pada fascia ( tisu) di bahagian tapak kaki. Plantar fasciitis : Kenapa sakit tapak kaki/tumit lebih teruk di waktu pagi ? Semasa tidur tisu dan otot di bahagian tapak kaki berada dlm posisi ‘rehat’ , otot betis dan fascia di tapak kaki akan memendek dan kekal dalam posisi tersebut selama beberapa jam. Apabila bangun pagi dan meletak tapak ke lantai serta mula memijak, tekanan daripada berat badan akan menyebabkan regangan pa

RESEPI RENDANG TOK ASLI

Image
Menu kegemaran saya setiap kali musim raya. RENDANG TOK ASLI BAHAN-BAHAN: 1kg daging 10 ulas bawang merah | dikisar halus 5 ulas bawang putih | dikisar halus 3sm lengkuas | dikisar halus 3sm halia | dikisar halus 5 batang serai | dikisar halus 5 sudu cili giling | dikisar halus Kunyit sedikit | dikisar halus 2 helai daun kunyit | dihiris halus 1 sudu makan ketumbar | disangai dan dikisar halus 1 sudu makan jintan manis | disangai dan dikisar halus 1 sudu makan jintan putih | disangai dan dikisar halus 1kg santan pekat 50gm gula Melaka 3 sudu makan kerisik 15ml air asam jawa Garam secukup rasa     BAHAN TUMIS: 2 batang kayu manis 4 kuntum bunga lawang 5 batang bunga cengkih 6 biji buah pelaga CARA MEMASAK:   1. Gaulkan daging dengan ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar, perap semalaman. 2. Setelah diperap, masukkan daging yang diperap ke dalam kuali. Masukkan sedikit air dan masak dengan api perlahan hingga dagi