Posts

Showing posts from December 21, 2016

DUA VITAMIN BANTU KUATKAN TULANG DAN SENDI PESAKIT BUAH PINGGANG

Image
Syukur! Hari ini tak silap saya kali ke 5, pelanggan saya, seorang pesakit buah pinggang ini repeat order 2 vitamin ini yang sangat membantu dia lebih sihat walau tidak sepenuhnya. Sekurang-kurangnya dari bertongkat, dia mampu berdiri dan berjalan sendiri tanpa bantuan tongkat lagi. Dari mengaduh sakit sendi- sendi tulang, sudah boleh tersenyum. 3 kali seminggu terpaksa pergi buat dialisis. Doktor tidak pernah menghalang dia untuk terus ambik 2 vitamin ini, OmegaGuard dan Ostematrix. Tak ada doktor yang tidak gembirakan, bila pesakitnya semakin menunjukkan perubahan positif. Saya baru sekali berjumpa secara berdepan dengan dia selepas balik dari dialisis. Ibunya orang perantara antara saya dan dia untuk dapatkan vitamin ini. Saya doakan dia sentiasa tabah hadapi ujian ini. Saya pernah terserempak dia dan seorang kawan. Kawan yang tidak pernah lupa pada dia, walaupun dia tidak seperti remaja lain yang sempurna. Suka saya tengok seorang kawan dia yang sudi membuat dia bahag

SAMBAL GORENG TEMPE ORI JAWA

Image
SAMBAL GORENG TEMPE ORI JAWA 4 keping tempe( yang bungkus daun pisang tu, kalo yg plastik tu besaq sikit. 2 paket cukup) Tempe hiris nipis nipis supaya rangup bila digoreng. Kruk krak kruk krak 1 mangkuk ikan bilis 1 mangkuk kacang tanah (yang tak suka kacang kurangkan) 2 biji kentang. Kupas n hiris nipis nipis bila goreng cepat garing) Semua yang di atas ni digoreng garing toskan dan letak tepi. Bahan bahan tumis 3 biji bawang putih 6 ulas bawang merah 1/2inci halia (bahan bahan ni diblend, tumbuk dalam lesung batu yang comel lote tu pun boleh. Kasi lumat yer) 1 biji bawang besar hiris melintang (kak mie guna bawang holand) 3 sudu cili blender 2 sudu jus asam jawa 1 keping nisan (bukan keta nisan yew, gula kabung yang nipis tu) Garam secukup rasa.(kakmie guna garam buluh yang superb tu) Minyak masak agak agak jew. (Jangan banyak sangat karang berenang pulak. kehkeh) Semua bahan blender ni ditumis sampai bangkit bau, masuk jus asam jawa, gula dan garam. Biarkan