SAMBAL GORENG TEMPE ORI JAWA

SAMBAL GORENG TEMPE ORI JAWA

4 keping tempe( yang bungkus daun pisang tu, kalo yg plastik tu besaq sikit. 2 paket cukup)
Tempe hiris nipis nipis supaya rangup bila digoreng. Kruk krak kruk krak

1 mangkuk ikan bilis
1 mangkuk kacang tanah (yang tak suka kacang kurangkan)
2 biji kentang. Kupas n hiris nipis nipis bila goreng cepat garing)
Semua yang di atas ni digoreng garing toskan dan letak tepi.

Bahan bahan tumis

3 biji bawang putih
6 ulas bawang merah
1/2inci halia
(bahan bahan ni diblend, tumbuk dalam lesung batu yang comel lote tu pun boleh. Kasi lumat yer)
1 biji bawang besar hiris melintang (kak mie guna bawang holand)
3 sudu cili blender
2 sudu jus asam jawa
1 keping nisan (bukan keta nisan yew, gula kabung yang nipis tu)
Garam secukup rasa.(kakmie guna garam buluh yang superb tu)
Minyak masak agak agak jew. (Jangan banyak sangat karang berenang pulak. kehkeh)
Semua bahan blender ni ditumis sampai bangkit bau, masuk jus asam jawa, gula dan garam.

Biarkan kuah jadi pekat ledot berkilat gitew barulah masukkan tempe dan rakan rakan sekutu yang dah  goreng tadi.
Kecikkan api. Kaup kaupkan bagi rata. Tutup api hidang panas panas. Konfem mak mentua lalu tak perasan dah.

Selamat mencuba

Comments

Popular posts from this blog

KENAPA TAPAK KAKI SAKIT BILA PIJAK LANTAI DI WAKTU PAGI

8 JENIS MAKANAN BANTU ATASI SAKIT SENDI LUTUT

HEALING CRISIS